Pyrrhura Kopen

 
HOME | PYRRHURA ALGEMEEN | PYRRHURA KWEKEN

 

 

Voor Pyrrhura's kijk je altijd eerst op tammevogels.nl

Deze pagina is gemaakt door gepassioneerde hobbykwekers van tammevogels.nl met als doel meer informatie te geven over de soorten pyrrhura's, de kweek en de prijzen. Vaak geimiteerd, nooit geevenaard. Zodanig zelfs dat zo ongeveer de meeste foto's van tamme pyrrhura's die je bij andere verkopers inclusief gerenommeerde dierenwinkels van ons afkomstig zijn. Helaas meestal zonder bronvermelding, omdat ze zelf de dieren niet zo tam weten te krijgen!

We willen een gids zijn voor mensen die op zoek zijn naar een pyrrhura en hun helpen bij het maken van een keuze. Ben je een (beginnend) kweker? Dan vind je op deze website informatie en tips voor het kweken en grootbrengen van Pyrrhura's. Graag willen we de bij ons aanwezige kennis delen en die zo veel mogelijk verspreiden. Bekijk hiervoor ook de andere pagina’s op deze website en onze verwante websites vermeldt onder deze link.

 

Wat zijn Conures?

Conures zijn een diverse, losjes gedefinieerde groep kleine tot middelgrote papegaaien. Ze behoren tot verschillende geslachten binnen een langstaartige groep van de papegaaien subfamilie Arinae uit de Nieuwe Wereld. De term "Conure" wordt veelal gebruikt om Pyrrhura's, Aratinga's, Nadayparkieten en andere Latijns-Amerikaanse parkieten te duiden. Wij richten ons hier even op Pyrrhura's.

Er zijn 28 soorten pyrrhura's en 49 ondersoorten. De bekende Frontalis heeft 4 ondersoorten, de Molinae kent er 6, waarvan de Hypoxantha de bekendste is. De veel in de huiskamer voorkomende Lepida kent 3 ondersoorten, de populaire Perlata is een zelfstandig soort. De Cruentata is met 28 - 30 cm de grootste (voor zo lang deze nog onder de pyrrhura’s valt), de Emma met 21 cm de kleinste. Sommige ondersoorten, zoals de Cruentata vallen onder de Cites 1 lijst, wat inhoud dat ze niet zonder speciale vergunning gehouden mogen worden. Hoe je deze documenten verkrijgt, vind je elders op onze website.

Pyrrhura's verschillen niet alleen in kleur, formaat, prijs of soort maar vooral ook in karakter. De verschillen zijn opmerkelijk groot te noemen. De bekende Frontalis en Molinae's zijn druk, nieuwsgierig, iets luidruchtig en met voldoende aandacht handtam te krijgen. De kleine Emma, Picta, Griseipectus en Pfrimeri zijn veel schuwer van aard. Naast dat ze klein en pijlsnel zijn, zijn ze ook wat sneller opgewonden dan andere pyrrhura's. De Leucotis is zeer nieuwsgierig tot op het brutale af. De Hoffmanni 's zijn rustig, beheerst en lijken nergens van onder de indruk te raken. De Perlata en de Lepida zijn zachtaardig, levendig en druk. Voor alle soorten geldt dat ze, mits ze op jonge leeftijd de juiste aandacht en verzorging hebben gekregen, deze zeer tam te krijgen zijn. Mogelijk kunt u ze enkele woordjes leren spreken.

 

Kweken met pyrrhura's

Kweken met de pyrrhura's is een uiteenlopende hobby. Kweekresultaten hangen veelal af van het soort dat wordt gehouden, de verstandhouding tussen de 2 vogels, de kweekomstandigheden als voedsel, temperatuur, licht, inrichting kweekhokken of volières en het voedselaanbod.

 

Er zijn soorten pyrrhura's zoals de Frontalis en de Molinae die vrij eenvoudig overgaan tot kweken. Andere soorten zoals de Picta, Pfrimeri en Leucotis zijn veel moeilijker te kweken en kunnen jaren op zich laten wachten. Vaak zie je dat terug in de prijs van de vogels.

 

Er zijn kwekers die zich richten op de kweek van verschillende soorten. Er zijn er ook die zich concentreren en specialiseren in mutatiekweek. Bij conures.nl houden wij ons bezig met de kweek van diverse soorten pyrrhura’s als ook de mutatiekweek.

 

Waarom een Pyrrhura?

Pyrrhura's zijn speelse, intelligente en kleurrijke vogels. Ze hebben een hoog gadget-gehalte wat weleens wil leiden tot impulsaankopen bij dierenliefhebbers. Naast dat pyrrhura’s enorm tam kunnen worden en nog wel eens rustig op hun rug willen blijven liggen wordt de pyrrhura ook steeds meer gebruikt voor freeflights.

 

Tamme Pyrrhura Kopen

Er is op het internet ontzettend veel informatie te vinden over het houden en verzorgen van pyrrhura's. Belangrijk is o.a. dat ze niet alleen gelaten worden, een gevarieerd voedselaanbod krijgen van zaden, eivoer, groenten en fruitsoorten en ruim behuisd gehouden worden. Helaas en ook onnodig, wordt bij veel van de aangeboden informatie op internet overdreven gewaarschuwd voor allerlei gevaren en potentiële dreigingen bij het verzorgen en houden van een pyrrhura. Pyrrhura's zijn echter voor iedereen die op de hoogte is van het omgaan met natuurlijke behoeftes van papegaaien en parkieten in een huisdier situatie eenvoudig in de verzorging en omgang.

 

Toch willen ook wij waarschuwen. De aanschaf van een pyrrhura zou gebaseerd moeten zijn op een weloverwogen keuze. De aanschaf mag geen impulsaankoop zijn. Een pyrrhura kan met gemak zo’n 15 tot 20 jaar oud worden en mag niet de dupe worden van allerlei wijzigende privéomstandigheden van het baasje. In tegenstellig tot wat vaak beweerd wordt, zijn papegaaien en parkieten geen kinderspeelgoed en ook geen ‘speciaal voor kinderen huisdieren’. Dat geld dus ook voor Pyrrhura’s.

 

Pyrrhura's en Kinderen


De omgang met kinderen in een huisdier situatie kan alleen goed gaan wanneer het houden van de dieren bij uitstek de hobby van de ouders is.
Niet alleen vanwege noodzakelijk toezicht, maar vanwege de fijngevoelige omgang, verzorging en algehele verantwoordelijkheid voor deze dieren die een gemiddelde levensverwachting hebben van rond de 25 jaar.

Een Pyrrhura die tijdens het eerste levensjaar ronduit verpest is door omgang met kinderen vanwege de impulsaankoop van de ouders kan de rest van de 24 jaar een probleemvogel blijven. Alleen een soort therapeutische training door een ervaren vogel gedragsdeskundige kan zo’n dier nog tot sociaal gedrag bewegen.

Een verpeste Pyrrhura ‘dan maar in een voliere zetten’ is geen optie als het een voorheen als jonge vogel deskundig met mensen gesocialiseerde parkiet is. Vaak hebben deze hand opfok vogels geen sociale vaardigheden geleerd van eigen ouders t.b.v. omgang met de eigen soort, waardoor slachtingen in gezelschap volières plaatsvonden in bijvoorbeeld het Nederlands Opvang Centrum voor Papegaaien te Veldhoven wat mede daardoor failliet ging.

 

Spelender Wijs Worden

Overweeg je de aankoop van een Pyrrhura of andere tamme kromsnavel? Dan is het volgen van een van onze speciaal hiervoor opgezette traingen een super goed idee. Ook als je reeds een papegaaie of parkiet in huis hebt, is er alles voor te zeggen om levenslang toegang te hebben tot een gedegen kennis en ervaring platform m.b.t. alles wat te maken heeft met het houden van tamme vogels. Op basis van ruim 20 jaar eigen ervaringen, gevolgde studies en hulp verlening aan derden hebben wij de BirdBox Papegaaienschool opgezet.
 

Dit grootste online project over het houden van Pyrrhura's t/m Ara's is voor iedereen toegankelijk met slechts een gering eenmalig inschrijfgeld. Hierna heb je dan levenslang 24/7 antwoord op alle denkbare vragen die je ooit kunt tegenkomen. A.d.h.v de inspirerende voor iedereen makkelijk te volgen video- en overige lessen weet je na afloop minstens 10 x meer dan de gemiddelde papegaaien en parkieten liefhebber. Check zelf de Papegaaienschool via deze link:

 
 
Meer info over de Papegaaienschool
 
 

Tijdelijke COMBI Actie

 
 
 

Aanschaf Papegaai & Parkiet

Welke Vogel Moet Ik Kiezen?
Welke Vogels Kunnen Samen?
Wanneer Ophalen?
Kooien + Verblijf Doe Het Zelf (TIP!)
Socialisatie & Opvoeding
YouTube
Veelgestelde Vragen
Vogel Leer Centrum
Bezorgen
 
Prijzen
 
Hoe komt een prijs bij ons tot stand?
Overzicht alle prijzen
 
 
Voeding
 
Voeding Algemeen
Vitaminen
Giftige Planten
Papegaaienvoeding 
 
TIP: Teurlings, Eivoer, Kaytee pellet en Palmnootolie KOPEN
 
 
Huisvesting
 
Denk Buiten de Kooi
Doe Het Zelf (TIP!)
 
 
Tips Opvoeding en Gedrag
 
De Eerste Dagen Met Je Nieuwe Vogel
Handopfok
Pas Op!
Help hij Bijt!
Mijn Eerste Vogel
Hygi?e
Tips en Waarschuwingen
De BirdBox vogeltraining
 
 
Vogel Welzijn, EHBO en Medisch
 
Dierenartsen
Kortwieken
Ziekten
Papegaaien Welzijn Wijzer
Kooien + Verblijf Doe Het Zelf
 

TammeVogels.nl Werkwijze

Nieuwsbrief
Ruilen
Soorten die wij Kweken
Veel Gestelde Vragen
Overlijden Vogel
Socialisatie & Opvoeding
Vogel Leer Centrum Log In
 
 
 
 
Aanbevolen Externe Links
 
Links
Vogel Leer Centrum
Caique Workshop
Birdbox Vogel Trainings Cursus
Welke Vogel Past bij Jou?
Kooien + Verblijf Doe Het Zelf (TIP!)
 
Webwinkel Beste Kromsnavel Benodigheden
 
De BirdSuper
 
 
Diversen
 

Contact

Feedback
Reacties

Veelgestelde Vragen

 
 
Bronvermeldingen
 
Wat lezen wij zoal?
 
 
 

 

 
ACTUEEL AANBOD | HOME

?? tammevogels.nl 1984-2023 | Disclaimer | Privacy Policy | Voorwaarden | VLC

 

<